Kulinarika (vinotoč)

Vinotoč je dopolnilna dejavnost na kmetiji, gre za prostor, kjer v prijetnem ambientu strežemo domačo hrano in pijačo. Poleti je odprta tudi terasa z razgledom po okoliških vinogradih. Ob lepem vremenu pogled seže do Boča na jugu in do Pece na zahodu.

Strežemo domačo hrano. Poskusite lahko za te kraje tipično meso iz tunke (po domače kiblflajš), kuhano kranjsko klobaso, svinjsko pašteto, zaseko in odlično jelenovo salamo. Hladne narezke obložimo še s sezonsko doma pridelano zelenjavo in sveže kuhanimi trdimi jajci. Čez zimo ponudimo pečenico s kislim zeljem, občasno koline.

Hrano zabelimo z domačim bučnim oljem. Pridelamo ga iz očiščenih semen buče štajerska golica.

Vsak vikend po starem družinskem receptu mama Darja v krušni peči speče kruh in sirovo gibanico, ki jo enostavno morate poskusiti.

Seveda v vinotoču strežemo tudi svoje vino in žgane pijače. Po dogovoru je možen ogled vinske kleti in degustacija vin.

O bučnem olju

Buča dobro raste na rahli zemlji in je slabo odporna na zmrzal. Vroča in sončna štajerska poletja so za gojenje buč idealna, zato v teh krajih bučno olje pridelujejo že od konca 17. stoletja.

Bučno olje je kulinarična posebnost Štajerske in Prekmurja. Gre za slovenski izdelek z zaščitenim geografskim poreklom, kar je potrdila tudi registracija pri Evropski komisiji. Najbolj razširjena je uporaba za zabelo solat. Zaradi svoje aromatične narave se odlično obnese kot dodatek hladnim jedem (skuta, narezek) ali kot začimba za omake. Nekateri kuharski mojstri bučno olje uporabljajo tudi za pripravo sladic.

Bučno olje je zaradi vsebnosti esencialnih maščobnih kislin, selena in različnih vitaminov, predvsem E-vitamina, ugodno vpliva na zdravje človeka. Raziskave fitosfernih snovi v bučnem olju so pokazale, da uživanje ugodno vpliva na prostato. Že od nekdaj se uporablja v domači medicini.

O jelenovi salami

Jelenova salama je naša specialiteta. Imamo lastno čredo damjakov in za salamo izbiramo samo kakovostno jelenje in svinjsko meso. Pa seveda začimbe – receptura za mešanico je družinska skrivnost. Salame z občutkom prekadimo, nato dva meseca sušimo v hladni sušilnici, kjer ni možnosti za razvoj nezaželenih plesni. Jelenove specialitete delamo večkrat letno, saj skrbimo za to, da gostom ponudimo svežo hrano.