fbpx Vina | Protner

nalaganje

Vina

Za največji slovenski vinorodni okoliš Štajerska Slovenija so značilna bela vina s sadnimi in cvetnimi aromami ter osvežujočo kislino.

Protner penina

Na Štajerskem se je trend penin zelo dvignil. Najbolj priljubljena sorta in izbrana sorta za penine je še vedno Chardonnay. V naših vinogradnih daje ta sorta izjemne pogoje za pridelavo penine po tradicionalni klasični metodi.
Penina je stalna spremljevalka ob pomembnih življenjskih dogodkih, primerna za aperitiv, lepo se tudi poda h kaviarju in ostrigam. Lahko se tudi postreže k slani hrani.
Gre za penino, ki daje izjemno elegantnost, ima svežino ter izjemno polnost okusa. Mehurčki v sami penini so iskrivi in na okus zelo prijetni ter osvežujoči.

Penina Protner

Sivi pinot

Sivi pinot je sorta, ki nas preseneča vedno znova in znova. Daje odlična vina, gre za srednje poudarjeno cvetlico s sadnimi notami. Sam karakter vina je v ustih pester in živahen. Sorta je nastala iz brstne mutacije modrega pinota, zato se ob sami maceraciji sprosti lep rožnat odtenek, ki sivemu pinotu polepša izgled in doda eleganco.
Zelo lepo se poda pečenim jedem, piščancu in ribam, raznim rižotam in testeninam. Postrežemo ga lahko tudi k ne preveč začinjenim azijskim jedem.

Sivi pinot

Sauvignon

Sauvignon je svetovno znana sorta, ki se je zelo dobro udomačila tudi na štajerskih tleh. Ima značilno prepoznavno aromatiko, ki spominja na bezeg, pokošeno travo in črni ribez. Gre za izjemno lepo kombinacijo aromatike in svežine.
Lepo se poda raznim sirom, popečeni zelenjavi, ribam, školjkam, piščancu in svinjini. Ponudimo ga lahko tudi k zelenim solatam z balzamičnim kisom ter jedem s svežimi zelišči.

Sauvignon

Renski rizling

Renski rizling sorta, ki jo uvrščamo med kralja belih vin. Zahteva veliko truda tako v vinogradu kot v kleti, tako kot se za kraljevo življenje spodobi. Mlad renski rizling je izredno saden, svež in igriv. Z leti pa pridobiva tisto značilno noto mineralnosti, to je tisto, po čemer je prepoznaven in kar mu da karakter.
Lahko ga povežete z belo ribo, morskimi sadeži ali svinjino, je eno redkih vin, ki se lahko upira močnejšim okusom in začimbam azijske kuhinje.

Renski rizling

Rumeni muškat

Rumeni muškat je sorta, ki so jo že poznale stare civilizacije. Je izjemno priljubljena zaradi svoje aromatičnosti. Samo grozdje in vino nam daje enako značilno prepoznavno muškatno noto.
Vino je zaradi sladkosti popolno s sladkimi jedmi, ujema se z lahkimi sadnimi ali kremnimi sladicami, možen je tudi kot degestiv namesto sladice. Zraven njega lahko ponudimo tudi sirovo ali orehovo gibanico.

Rumeni muškat

Kerner

Kerner je sorta nemškega porekla, ki je nastala s križanjem sort trollinger in renski rizling. Gre za vino slajšega okusa, v katerem zaznamo izrazite arome belega in tropskega sadja. V okusu prijetno sladek in še vedno osvežujoč.
Postrežemo ga lahko k sladicam, ki vsebujejo jabolka ali kot degistiv.

Kerner

Chardonnay

Chardonnay je sorta, ki je znana po celem svetu in je zelo priljubljena pri vinarjih, saj daje izjemne rezultate. Ima prijetne sadne arome, kot so sveže hruške, breskve ali jabolka.
V kolikor je suh ali polsuh Chardonnay se lahko postreže lahkim, kremastim in maslenim jedem. Paše k morskim jedem, perutnini in svinjini. Lahko ga združite tudi z rižotami in testeninami.
Slajše Chardonnay-je ponudimo k sladicam z aromami vanilje ter k sadnim kruhom.

Chardonnay Classic

Chardonnay Barik

Chardonnay z črno etiketo je narejen z obilo pozornosti in potrpežljivosti. Vina, ki zorijo v lesenih sodih, pridobijo na kompleknosti, zaznamo njihove značilne maslene, vanilijeve, karamelne note.
Chardonnayji zorjeni v lesenih sodih dopolnjujejo hrano na žaru ter pečene in ocvrte jedi. Lepo se tudi poda h kremnim omakam, ter k jedem z oreški. Poleg perutnine in svinjine se lahko kombinira tudi z teletino.

Chardonnay Barik

Vino Protner

Na Štajerskem so zelo popularne zvrsti, ki dajejo odlična, sveža in pitna vina. Preplet različnih tradicionalnih sort, daje idealno kombinacijo naše polsuhe zvrsti.
Vino se poda k mesnatim izdelkom, perutnini ter raznim sirom.

Cuvée Protner

Modra frankinja

Modra frankinja je slovenska avtohtona sorta, je rdeče vino z vijoličnimi odtenki, ki daje lepe sadne vonjave po jagodičevju. Gre za odličen vir antioksidantov, še posebej resveratrola, ki znižuje splošno stopnjo holesterola in varuje srce. Zmerno uživanje modre frankinje je še posebej priporočljivo, saj preprečuje rakava obolenja.
Lepo se poda suhomesnatim jedem, pečenicam, jagnjetini in teletini.

Modra frankinja

    Vinogradništvo in vinarstvo

    Zaradi mehkih karbonatnih kamnin in laporja ter odlične lege se tukajšnji vinogradi uvrščajo med najboljše vinorodne lege na svetu.

    Več...