fbpx Vinogradništvo in vinarstvo | Protner

nalaganje

Vinogradništvo in vinarstvo

Zaradi mehkih karbonatnih kamnin in laporja ter odlične lege se tukajšnji vinogradi uvrščajo med najboljše vinorodne lege na svetu.

Za največji slovenski vinorodni okoliš Štajerska Slovenija so značilna bela vina s sadnimi in cvetnimi aromami ter osvežujočo kislino. Značilne sorte z ljubeznijo negujemo tudi na kmetiji Protner: laški in renski rizling, sauvignon, kerner, chardonnay, sivi pinot, rizvanec in muškat ottonel.

Vina, ki jih ponujamo so lahka, sveža in sadna, z nekoliko več ostanka sladkorja. V paleti imamo suha in sladka vina – tako z izborom zadovoljimo različne okuse.

Pri nas dobite zvrstni polsladki Protner in suhi Protner cuvée. Zvrstno vino je sestavljeno iz dveh ali več sort, ki so značilne za vinorodno območje. Običajno zvrst imenujemo po vinorodnem območju ali po priimku vinarja.

Od sortnih vin prodajamo še laški rizling, renski rizling, chardonnay, sauvignon, muškat ottonel, sivi pinot in kerner. Ponosni smo tudi na lastno polsuho penino, ki jo pridelamo po klasični metodi.

Ponudbo alkoholnih pijač zaokrožujemo z domačimi žganji in likerji. Žgane pijače pridobivamo z destilacijo vina. Vinsko žganje nato staramo v hrastovih sodih, kar mu da značilen okus, aromo in rjavkasto barvo. Od likerjev ponujamo domači vinski, višnjev in orehov liker. Prodajamo tudi domačo slivovko.

Vstekleničena vina so pakirana v kartone po šest steklenic. Na voljo je še darilna embalaža za tri, dve in eno steklenico. Vino lahko tudi direktno iz soda natočimo v prenosno embalažo.

Žganja in likerje polnimo v klasične steklenice (0,75 l, 1 l) in v različne tematske steklenice, ki so odlična izbira za darila za različne priložnosti (rojstni dan, abraham, poroka …).

Vinska klet in trgatev

Vinsko klet smo zgradili v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Skupaj s širjenjem vinogradov smo nadgrajevali tudi klet, pri tem pa skrbno ohranili starejše dele našega vinskega hrama. Danes lahko v njem hranimo 60 tisoč litrov vina, dejanski letni pridelki pa se (odvisno od letine) gibljejo okoli 50 tisoč litrov.

Jesenske trgatve se vedno veselimo. Ker smo čez vikende zaposleni z gosti v vinotoču, trgamo med tednom. Pomagajo nam ljudje iz vasi: skupaj z družino je potrebno kakšnih 20 parov rok, da v dobrem tednu dni oberemo 31 tisoč trsov, ki se razprostirajo na 9 hektarih vzorno urejenih vinogradov.

Včasih so bile vinske kleti opremljene izključno z lesenimi prešami, hrastovimi sodi, brez elektrike … Modernizacija je med drugim prinesla pnevmatske preše, sodobno kletarsko opremo in posode iz nerjavečega jekla. Pri nas tradicijo prepletamo s sodobnostjo. Grozdje doma predelamo v grozdni sok, ki se kasneje skozi proces fermentacije (vrenje) spremeni v vino. Negujemo in zorimo ga v hrastovih sodih in v posodah iz nerjavečega jekla, kjer ga hranimo dokler ga ne vstekleničimo. Vino tudi sami skladiščimo in prodajamo na dvorišču ali v vinotoču.

  • Vinska klet
  • Vinska klet
  • Vinska klet
  • Vinska klet
  • Vinska klet
  • Turistična kmetija Protner
  • Vinska klet
  • Vinska klet
  • Vinska klet